Introducere...

Încă te mai numeri printre acele persoane (useri), pe care calculatorul (PC-ul), mai reuşeşte încă, să te mai intimideze, sau nu au izbutit să te convingă până acum, nici încurajările prietenilor, colegii de şcoală, nici sfaturile lor, sau nici chiar, al celor din familia ta !?

Vrei să te apropii cu mai mult curaj şi să poţi lua o decizie, de a încerca sistemul de operare Windows ? Păi, … cred că ţi se întâmplă toate acestea, fiindcă nu ai dat mai demult peste acest blog, care este dedicat în mod special, celor care sunt la început de drum şi vor să înveţe utilizarea eficientă şi cu uşurinţă, a sistemului de operare Windows XP.

Cele ce vor urma de aici înainte, se adresează, în mod special, începătorilor. Dar, oricine poate găsi în structura blogului, multe lucruri interesante şi în acelaşi timp utile.

Blogul Windows pentru începători, se vrea a fi un manual virtual, oferit, absolut gratuit, de către autorul acestuia, respectiv, Nour Radu.

Primele postări vor începe cu elementele fundamentale şi apoi se va baza pe elementele “învăţate”, într-o manieră clară, lină şi fără eforturi, începând de la pornirea programelor şi până la crearea şi salvarea documentelor.

Ставки на спорт

Interfaţa grafică cu utilizatorul

Principalele elemente care ne ajută în folosirea calculatorului, respectiv a sistemului de operare sunt date de interfața grafică cu utilizatorul (Graphical user interface).

 Comparativ cu o interfață bazată pe linie de comandă – text (vezi imaginea anterioară), interfața grafică ajută utilizatorul în comunicarea cu elemente software (sistemul de operare, aplicații), dar și hardware (ex. imprimante). Principalele componente ale GUI: butoane, ferestre, meniuri, pictograme.




1. Desktop – Suprafața de lucru a sistemului de operare
2. Butonul Start – Acces rapid la diverse zone de activitate (Start menu)
3. Fereastră – în cazul nostru fereastra aplicației Calculator
4. Taskbar – Bara de activități (se observă aplicația Calculator)
5. Icons (Pictograme) – modalitate de accesare și identificare rapidă a unei aplicații
6. Zona de notificare (ceas, antivirus, difuzor, imprimantă)
Despre modul în care arată și mai ales cum se lucrează cu Desktop-ul sau suprafața de lucru a sistemului de operare vom discuta în materialele următoare.

Accesarea butonului Start permite:

1. Acces rapid (Internet Explorer, Outlook)
2. Programe accesate mai des (imaginea arată programele oferite implicit)
3. Zone de acces dedicat (o vom discuta mai târziu)
4. Zona de configurare a sistemului de operare
5. Utilitare (căutare, ajutor și suport, lansare rapidă)
6. Accesul la programele instalate pe calculatorul nostru
7. Închiderea calculatorului sau părăsire sesiunii de lucru (sau comutarea între sesiuni de lucru)
Lansarea în execuție a unui program. Spuneam mai sus că putem avea acces la programele instalate pe calculatorul nostru apelând “All Programs”. În imaginea de mai jos este descris modul de accesare a aplicației de editare de text Microsoft Office Word 2003.






Run… sau lansarea în execuție a unui program… bineînțeles dacă știm cum se numește acesta… în imaginea următoare este vorba de Microsoft Office Word 2003. Despre tipurile, denumirea și caracteriticile fișierelor pe care le putem folosi, în materialele următoare.
Help and Support sau cum putem să aflăm câteva informații utile direct din sistemul de operare. Deoarece sistemul de operare este în limba engleză, normal că și zona de “Ajutor” este tot în engleză. Odată ce ai apelat zona de Help and Support poți naviga printre sugestiile de informații furnizate de producător (1) sau să încerci o interogare (2) a bazei de date cu informații.


De exemplu, vreau să  aflu informații despre modem.





Search sau cum putem căuta un fişier pe calculator. Dacă tot vorbeam de Microsoft Office Word 2003, care are drept fișier executabil winword.exe, hai să vedem modul de folosire a modulului de căutare.



  
Zone de acces dedicat.
Fiecare utilizator are un profil care permite un acces separat la informaţii, asigurând astfel atât o creştere a vitezei de lucru cât şi o aşa-zisă securitate a datelor. După cum se vede, informaţiile sunt structurate pe zone și domenii. Astfel, identificăm My Documents și My Computer. În primul rând ce înseamnă documente? Nu se referă doar la fișiere produse de un editor de text ci toate tipurile de fișiere folosite în cadrul unui “office”: editare de text, calcul tabelar, baze de date, prezentări, fișiere grafice, video și sunet. Poate și din cauză că cele mai uzitate fișiere sunt cele pentru muzică și poze (sistemele actuale de operare fac referire la mai multe tipuri de fișiere media) există trimitere specială la My Pictures și My Music.
My Recent Documents face referire la ultimele 15 fișiere apelate.


My Computer (imaginea de mai sus) face trimitere la:
1. Zona de date a utilizatorului conectat și zona de fișiere puse în comun;
2. Suporturi de stocare fie fixe (HDD), include și partiționarea;
3. Removabile (FDD, CD/DVD, USB) și
4. Zona de rețea – directoare puse în comun.
Tot de aici putem avea informații despre sistemul pe care-l folosim (View system information).

View system information
1. Informații privind tipul de sistem de operare
2. Informații privind utlizatorul și zona de licențiere
3. Informații privind suportul hardware (procesor, memorie)
4. Alte informații și mai ales configurări de sistem