Introducere...

Încă te mai numeri printre acele persoane (useri), pe care calculatorul (PC-ul), mai reuşeşte încă, să te mai intimideze, sau nu au izbutit să te convingă până acum, nici încurajările prietenilor, colegii de şcoală, nici sfaturile lor, sau nici chiar, al celor din familia ta !?

Vrei să te apropii cu mai mult curaj şi să poţi lua o decizie, de a încerca sistemul de operare Windows ? Păi, … cred că ţi se întâmplă toate acestea, fiindcă nu ai dat mai demult peste acest blog, care este dedicat în mod special, celor care sunt la început de drum şi vor să înveţe utilizarea eficientă şi cu uşurinţă, a sistemului de operare Windows XP.

Cele ce vor urma de aici înainte, se adresează, în mod special, începătorilor. Dar, oricine poate găsi în structura blogului, multe lucruri interesante şi în acelaşi timp utile.

Blogul Windows pentru începători, se vrea a fi un manual virtual, oferit, absolut gratuit, de către autorul acestuia, respectiv, Nour Radu.

Primele postări vor începe cu elementele fundamentale şi apoi se va baza pe elementele “învăţate”, într-o manieră clară, lină şi fără eforturi, începând de la pornirea programelor şi până la crearea şi salvarea documentelor.

Ставки на спорт

Logging on-Deschiderea sesiunii de lucru Windows XP

Imediat ce veţi începe să utilizați sistemul de operare Windows XP, veți observa că primul ecran care se va deschide va fi ecranul de cont care vă va cere să selectați un cont anume înainte de a continua.
Conturile permit diferiților utilizatori să-şi mențină diferitele caracteristici din Windows XP, astfel, vom învăța absolut totul despre conturi iar în plus, veți stăpâni foarte bine detaliile administrării sistemului de operare Windows XP, veți ști cum să deschideți, să închideți, să minimizați, să maximizați și să faceți aproape orice altceva cu o fereastra din Windows XP.
Vom învăța de aici înainte ce este acela un cont și cum se poate crea aşa ceva, cum putem asocia o parolă contului nou creat și cum putem administra ferestrele noastre pentru a putea acționa mai bine în Windows XP.
În momentul când voi vă puneți calculatorul în funcțiune, Windows XP pornește automat, dar înainte de a putea să utilizam Windows XP, trebuie “să-i spunem” acestuia cine suntem.
Deci să vedem în continuare cum facem să deschidem o sesiune de lucru în Windows XP sau cum se mai spune să facem “Logging on“. În principiu doar utilizatorii conectați în rețea cu alte calculatoare trebuie să se ocupe de logging on, adică procesul de comunicare către computer a identității utilizatorului prin introducerea unui nume și a unei parole, pentru a căpăta acces la fișierele la care avem drept de acces, care uneori, acest proces se mai numește și signin on, adica inscriere sau identificare.
Sistemul de operare Windows XP permite mai multor utilizatori diferiți să-şi creeze propriile conturi, cu parole opționale. Fiecare cont în parte conține toate proprietățile sistemului de operare Windows XP care ii sunt pe plac utilizatorului, cum ar fi culorile ecranului, opțiunile meniului de Start și multe alte preferințe. Când cineva pornește calculatorul, apare un ecran de întâmpinare, cu numele contului fiecărui utilizator și cu un icon asociat acestuia. Putem să adăugăm foarte ușor noi utilizatori, să schimbam icon-ul unui cont sau să ne modificăm parola de acces.






Pentru conturile din Windows XP avem disponibile trei drepturi de acces, iar dreptul unui cont determină limitele accesului respectivului cont la sistemul de operare Windows XP, deci drepturile de acces în Windows XP, sunt următoarele:
Administrator:
Acest cont PERMITE efectuarea de modificări asupra proprietăților celorlalte conturi și are acces la toate zonele din Windows XP, iar acesta se creează automat atunci când instalăm pentru prima dată sistemul de operare Windows XP sau acesta poate exista deja atunci când noi pornim un calculator pe care se află Windows XP, acesta (contul de Administrator) nu solicită o parolă până când voi nu vă logați ca Administrator și nu atribuiți acestui cont o parolă.
Limited:
Este un cont limitat și permite modificarea proprietăților contului utilizatorului și poate accesa NUMAI acele părți ale sistemului de operare Windows XP la care Administratorul a dat acces la ele.
Guest:
Este un cont de oaspete ce permite rularea unora dintre programe cu acces posibil limitat la fișierele de date, dar NU poate accesa nici o zonă de sistem din Windows XP.
Motivul existenţei conturilor diferite pentru utilizatorii diferiți devine vizibil atunci când vă gândiți cum ar utiliza userii un calculator, unii preferă o imagine anume pentru wallpaper-ul desktop-ului care diferă de imaginea favorită a altui user, iar alți useri vor dori să-şi încetinească viteza mouse-lui sau să lucreze cu un desktop cu mai puține icon-uri care să nu-i stânjenească.
Atunci când vă selectați contul vostru după ce porniți Windows XP, acesta va încărca toate preferințele voastre. Dacă eventual, mai târziu, încheiați sesiunea de lucru și cineva dorește să lucreze în continuare pe calculatorul vostru, acesta va introduce numele și parola de acces a contului său și va vedea proprietățile Windows-ului complet diferite.
La final o recomandare de care trebuie să țineți cont:
Memoria calculatorului vostru poate limita numărul de sesiuni concurente care pot rula la un moment dat. Nu creați conturi prea multe, … ca un exemplu aleator, calculatorul vostru ar trebui să aibă aproximativ 64 megabytes de memorie pentru fiecare dintre utilizatorii care vor rula simultan programe sub diferite conturi. Deci în concluzie, la o familie cu cinci membri ar trebui să aibă doar două conturi în lucru în același timp, în situația în care calculatorul vostru nu are decât 128 de megabytes de memorie.
Nu știu care dintre cei ce vor citi acest exemplu mai au calculatoare cu 128 de megabytes de memorie, dar la mine la Universitate sunt sigur încă foarte multe și mai rulează … încă … ! :)